Passende zorg wordt in zorg en politiek alom gezien als streefbeeld. De hervorming moet leiden tot een effectiever, inclusiever en menselijker zorgsysteem, bereikbaar en betaalbaar voor alle Nederlanders. Onafhankelijk kennispartner iDx is ervan overtuigd dat passende zorg begint bij passende diagnostiek in de huisartsenpraktijk en om daartoe te komen heeft iDx de speerpunten voor de komende periode vastgesteld.
In de afgelopen jaren heeft iDx samen met onder andere dokters, ervaringsdeskundigen en onderzoekers onderzocht hoe de diagnostiek en het diagnostisch proces kan worden verbeterd, zowel voor de patiënt als voor de dokter. Nu is het tijd voor de volgende stap.
Directeur-bestuur Cherelle de Graaf: “Om passende diagnostiek te ontwikkelen hebben we inzicht nodig in welke diagnostiek voor wie wanneer zinnig is en hoe, waar en door wie het materiaal het best afgenomen en geanalyseerd kan worden voor de best mogelijke opvolging, rekening houdend met de relevante data en persoonsspecifieke kenmerken van de patiënt zoals geslacht, etnische en culturele achtergrond, enz.”
Slimmer inrichten van het diagnostisch proces maakt volgens De Graaf het leven van de dokter en de patiënt ook aangenamer, door het verlagen van de werkdruk en het verminderen van de belasting van de patiënt, bijvoorbeeld door het breder invoeren van zelfafname en minder bezoek aan de huisartsenpraktijk en het ziekenhuis. “Hierbij gaat het niet alleen om beter delen en uitwisselen van data, maar ook om nauwere samenwerking en betere communicatie tussen dokter en patiënt en tussen dokters en zorgverleners onderling.”
iDx ziet de meerwaarde van verdere digitalisering, datadelen en AI als middelen om de kwaliteit van de zorg te verbeteren en werkprocessen efficiënter te maken. “Maar”, nuanceert De Graaf, “het zijn geen wondermiddelen, zoals veel mensen suggereren, maar hulpmiddelen. Daarom blijven we de ontwikkelingen op dit gebied kritisch volgen en beoordelen op nut, noodzaak en wenselijkheid.”
Om zicht en grip te krijgen op de aspecten die een rol spelen richt iDx zich de komende periode onder andere op:
iDx doet zelf geen onderzoek, maar werkt nauw samen met onderzoekers van universitaire medische centra, onderzoekersinstellingen, vakverenigingen, brancheorganisaties en andere partijen. De Graaf: “We zien onszelf als onafhankelijk kennispartner en als makelaar van kansrijke ideeën.”
Publieke zaken
06 53 94 25 87