In gesprek met Siamack Sabrkhany: drie essentiële succesfactoren voor innovaties binnen de huisartsendiagnostiek

UTRECHT – Diagnostiek speelt een grote rol binnen de huisartsenpraktijk. Siamack Sabrkhany, huisarts en arts-onderzoeker bij Maastricht University vertelt over de succesfactoren van innovaties binnen de eerstelijnsdiagnostiek.

De combinatie van huisarts en onderzoek

Siamack koos voor de studie huisartsgeneeskunde omdat hij graag langdurige relaties met patiënten wilde opbouwen. Hij waardeert het vertrouwen dat mensen in hem als huisarts stellen erg. Maar tijdens zijn tweede studie ontdekte hij dat hij ook een passie heeft voor het doen van onderzoek. Na zijn afstuderen als arts ontving hij diverse subsidies waarmee hij zijn promotietraject bekostigde. Tijdens zijn promotieonderzoek zoomde hij in op vroegdetectie van kanker. Sindsdien combineert hij zijn werk als huisartsarts met onderzoek. Dit past erg bij Siamack aangezien hij graag werkt aan het vernieuwen van de zorg en dus zijn praktijkervaring kan inbrengen bij het beantwoorden van wetenschappelijke vraagstukken. In dit interview benadrukt de arts-onderzoeker wat de kritische factoren zijn om succesvol te innoveren in de huisartsgeneeskunde.

"Innovatie moet altijd vertrekken vanuit een daadwerkelijke behoefte"

Begin bij het begin

Technologische ontwikkelingen hebben de diagnostiek de afgelopen vijftien enorm beïnvloedt waardoor onder andere het uitvoeren van medische onderzoek efficiënter en goedkoper is geworden. Maar er is meer “winst” te behalen.

Voor Siamack begint elke succesvolle innovatie met een duidelijk probleem of dat opgelost moet worden. “Innovatie moet altijd vertrekken vanuit een daadwerkelijke behoefte,” benadrukt hij. “Te vaak worden er nieuwe technologieën of diensten ontwikkeld zonder eerst goed na te denken over welk probleem ze eigenlijk moeten oplossen. Door eerst te focussen op wat patiënten en zorgverleners nodig hebben, kunnen we ervoor zorgen dat innovaties echt bijdragen aan betere zorg.” Dit uitgangspunt zorgt ervoor dat de uiteindelijke oplossing niet alleen technisch geavanceerd is, maar vooral praktisch toepasbaar en waardevol voor de mensen die ermee werken.

“Iedereen draagt iets unieks bij en dat is essentieel voor het ontwikkelen van oplossingen.”

De kracht van multidisciplinariteit

In de snel veranderende wereld van de eerstelijnszorg is het vermogen om effectief te innoveren ook afhankelijk van de diversiteit binnen een team. Siamack wijst ons erop dat de complexiteit van moderne diagnostiek vraagt om input van verschillende vakgebieden. “In mijn ervaring leidt een goed samengesteld team waarin verschillende achtergronden en competenties samenkomen niet alleen tot innovatieve ideeën, maar houden teamleden elkaar ook scherp. Iedereen draagt namelijk iets unieks bij en dat is essentieel voor het ontwikkelen van oplossingen die echt een verschil maken in de dagelijkse praktijk.”

Gedeelde visie als kompas

Naast een multidisciplinair team is een gedeelde visie cruciaal voor het succes van innovaties. Siamack onderstreept dat zonder een gemeenschappelijk doel, zelfs de meest getalenteerde teams kunnen vastlopen. “Het hebben van een gezamenlijke visie zorgt ervoor dat alle teamleden naar hetzelfde einddoel toewerken,” zegt hij. “Hoe we dat doel bereiken, kan natuurlijk per persoon verschillen en dat is waar het goede gesprek en de discussie om de hoek komen kijken.”

De kracht van een gedeelde visie zit volgens Siamack niet alleen in het hebben van een duidelijk eindpunt. “Door open te staan voor verschillende benaderingen en ideeën en samen te beslissen welke route we nemen, kunnen we ervoor zorgen dat de uiteindelijke oplossing breed gedragen wordt. Dit maakt de innovatie niet alleen effectiever, maar ook duurzamer.”

Technologie als hulpmiddel, niet als vervanging

Hoewel technologie en kunstmatige intelligentie (AI) steeds belangrijker worden in de diagnostiek, benadrukt Siamack dat de menselijke factor onmisbaar blijft. “Technologie gaat ons zeker helpen om efficiënter te werken en de werklast te verlichten. Maar het is belangrijk om te beseffen dat de menselijke betrokkenheid altijd essentieel zal zijn,” stelt hij. “Slimme algoritmes en modellen kunnen ondersteunen, maar de menselijke arts blijft nodig om de context te begrijpen en weloverwogen beslissingen te nemen. De toekomst ligt in een balans tussen mens en technologie. Waar technologie ons kan helpen, moeten we dat omarmen, maar altijd met de mens centraal in het proces.”

Wil je jouw innovaties naar een hoger niveau tillen door een sterke basis te leggen met een probleemgerichte aanpak, een multidisciplinair team, en een gedeelde visie? iDx staat klaar om te helpen. Samen kunnen we ervoor zorgen dat jouw innovatie succesvol en duurzaam wordt.

Heb jij na het lezen van dit artikel ideeën over waar verbetering mogelijk is, of wil je eens met ons van gedachten wisselen over de toekomst van diagnostiek? Neem dan gerust contact met ons op!

Siamack Sabhrkany

Siamack Sabrkhany

  • Praktijkhoudende Huisarts
  • Postdoc onderzoeker Universiteit van Maastricht

Datum

Tags

Share