UTRECHT – In samenwerking met het brede werkveld zal iDx de komende tijd verkennen waar, wanneer en hoe innovatie van diagnostiek meerwaarde kan leveren aan de Nederlandse huisartsgeneeskunde.
Samen met patiënten, dokters, assistenten, financiers en beleidsmakers onderzoekt iDx waar diagnostiek kan helpen om de zorg te verbeteren. Dit geldt voor de hele route, van thuis op de bank tot in de praktijk van de dokter en weer thuis. Door innovatieve toepassingen kan zorg wellicht worden verplaatst of zelfs voorkomen. iDx wil ontdekken waar dit mogelijk is door gesprekken te faciliteren tussen alle belanghebbenden. Samen bedenken we waar verbetering nodig is om de zorg slimmer en prettiger in te richten voor zowel burgers als zorgprofessionals.
iDx gebruikt voor deze kwalitatieve studie de overlegtafel-methode, gebaseerd op literatuur over change labs.
Naast het onderzoeken van ‘nieuwe routes’ gaat iDx ook na hoe belanghebbenden naar diagnostiek kijken. Zo willen we ontdekken of de meeste (ervarings)deskundigen dezelfde zienswijze delen of dat er grote verschillen zijn. Dit is belangrijk om te bepalen wat nodig is voor een gezamenlijke toekomstrichting voor diagnostiek in de huisartsgeneeskunde.
Deze studie wordt uitgevoerd met behulp van de Q-sortering-methode.
Met deze studies wil iDx inzicht bieden in waar Nederland zich op moet richten om dankzij innovatieve diagnostiek de kwaliteit en uitvoerbaarheid van de huisartsgeneeskunde te verbeteren.
De studie wordt uitgevoerd door junior onderzoeker Esmée Vaes. Zij krijgt begeleiding van arts-onderzoekers Alma van de Pol en Siamack Sabrkhany, en HPE-onderzoeker Esther de Groot. Esther deelt haar inzichten uit studies naar de combinatie van leren en werken en haar ervaring met vernieuwende methoden die interactie en dynamiek bevorderen.
Vanzelfsprekend houden we je hier op de hoogte van alle ontwikkelingen.